Skip to main content

Intervju s Josipom Košutićem

Josip Košutić je stručni suradnik u HŠSS-u. Trenutno je u opsežnim pripremama za organizaciju Svjetskog školskog prvenstva u futsalu

koje će se održati u Hrvatskoj, u Poreču od 3. do 10. travnja 2016. godine. Stoga je uredništvo ISF-a (međunarodne školske sportske federacije) s njim napravilo intervju.

Donosimo prijevod ispod, a original na engleskom pogledajte OVDJE.

Razgovor s Josipom Košutić

WSCs sezona samo što nije započela i ove će godine će biti puna novih izazova koji će podići motivaciju našim članovima. Prije početka sezone željeli smo saznat od članova naših nacionalnih saveza što misle o ulozi obrazovanja u sportu i što to znači za mlade sportaš da se natječu na međunarodnoj razini. Ovog tjedna pozvali smo Josipa Košutić pred mikrofon. Josip je mlad i dinamičan menadžer Futsal Svjetskog školskog prvenstva(WSC) u Poreču, Hrvatska.

Koliko je, po vašem mišljenju, sport značajan u obrazovanje mladih?

- Bitno je osigurati svakom djetetu priliku da se uključi u sport u školi i uključiti što više djece moguće u školske sportske aktivnosti od najranije dobi, pogotovo u današnje vrijeme, jer učenici prakticiraju sve više sjedilački život. Sport mora biti sastavni dio obrazovnog sustava, a ne jednostavno kao predmet kurikuluma. Moramo, koliko god možemo, pružiti učenicima izvannastavne sportske aktivnosti i time im omogućiti širinu obrazovanja kroz sport.

Mislite li da školski obrazovni sustav u vašoj zemlji omogućuje dovoljno tjelesne aktivnosti i sportskog odgoja ili možda postoji prostor za poboljšanje?

- Naravno da je ima dosta prostora za poboljšanja. Prije svega u izvannastavnim aktivnosti i broju sati tjelesne i zdravstvene kulture tjedno. Također, mi kao Hrvatski školski sportski savez trebamo uložiti više napora u pružanju i provedbi sportske aktivnosti u školskim sportskim društvima i osnažiti školski sport u obrazovnom sustavu.

Koliko je značajno za rast i razvoj mladog sportaša sudjelovanje na međunarodnim sportskim natjecanjima?

- Sudjelovanje mladog sportaša na međunarodnom natjecanju je iskustvo života. Prije svega, oni predstavljaju svoje razrede, škole, gradove, županije i naposljetku svoju državu. To je počast koju možete imati rijetko u svom životu. Drugo i možda još važniji značaj ima prijateljstvo. Međunarodna natjecanja daju mladim sportaši priliku da mogu upoznati i povezati se s vršnjacima iz cijelog svijeta, i podijeliti nezaboravne trenutke, ali i podijeliti svoje kulturno nasljeđe i baštinu.

Kako se ISF, kao predstavnik školskog sporta na međunarodnoj razini, može još više približiti i više se uključiti u rad nacionalnih saveza?

- Može, jasno definirati i pozicionirati Svjetsko školsko prvenstvo u zemljama domaćinima natjecanja. Također, ISF treba podržati Organizacijske odbore u njihovim nastojanjima da oglašavaju Svjetska školska prvenstva i na taj način pokušati povezati međunarodne sportske saveze s nacionalnim sportskih savezima u zemljama gdje se natjecanje organizira.

Želite li dodati nešto?

- Mislim da su Svjetska školska velika prilika da se školski sport ojača na lokalnoj ali i na međunarodnoj razini. Trebamo učiniti najviše što možemo ne bi li povezali mlade ljude cijelog svijeta i pružili im nezaboravno sportsko iskustvo, pomažući im da shvate kako nas sport uči i ujedno obrazuje kroz život.
Hvala na vremenu koje ste izdvojili za odgovore na naša pitanja. Vaša razmišljanja vrlo su nam važna.