Skip to main content

Ambasadorica školskog sporta SAMANTA FABRIS o sportu i početcima svoje karijere

„Biti kapetan reprezentacije  je definitivno čast i privilegija, uz to i odgovornost”- SAMANTA FABRIS O SPORTU I POČECIMA SVOJE ODBOJKAŠKE KARIJERE

Nakon mnogih sportova koji su nam bili partneri i odbojka je također odlučila „potpisati ugovor“ i time osigurati mjesto u jednom od naših članaka, a „led je probio“ intervju naše IPL novinarke Dore Maravić i kapetanice Hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije, Samante Fabris. Što nam je jedna od najpoznatijih odbojkašica svijeta i uzor mnogih mladih sportaša i sportašica diljem Hrvatske, a i šire, otkrila, pogledajte u nastavku.

 

Kada i gdje si napravila svoje prve odbojkaške korake i je li to bio tvoj prvi sportski izbor?

Prve odbojkaške korake sam napravila u OK Sveti Lovreć, međutim odbojka nije bila moj prvi izbor. Prvo sam krenula s tenisom, ali sam voljela i druge sportove pošto sam bila vrlo aktivna kao dijete. Ipak kad sam krenula s odbojkom bilo je vrlo brzo jasno da ću u njoj duže ostati.

Uz sport odrastaš, on te uči životu i priprema za budućnost uz zahtijevanje za mnogim odricanjima. Slažeš li se?

Definitivno se slažem. Smatram da je sport jako bitna stavka u djetinjstvu, ne samo zbog zdravijeg načina života, socijaliziranja s drugom djecom već i zbog odgojnih mjera, poštovanju i kulturi rada koja je na trenerima da je kvalitetno prenesu. Često provodiš više vremena na treninzima nego s roditeljima i treneri imaju također veliku ulogu u izgradnji djece kao osoba, a ne  samo kao sportaša.

Kakav je to osjećaj biti kapetan reprezentacije i koliko je težak bio put do te „pozicije“ ? Jesi li ikada razmišljala o odustajanju od odbojkaške karijere?

Biti kapetan reprezentacije  je definitivno čast i privilegija, uz to i odgovornost, ali ne bih rekla da sam prošla težak put do kapetanske trake. Više iz razloga što nisam tome težila, jednostavno u smjeni generacije nekako sam naglo od najmlađe postala među najiskusnijima u ekipi i to je nekako bio logičan slijed situacije. Što se tiče odustajanja, vjerujem da je dio svih nas da ponekad u teškim trenucima razmišljamo o završetku, ali uvijek to sjedne na svoje mjesto i prevlada ljubav prema tome što radiš – otkriva nam Samanta

Znamo da si osvojila brojna prvenstva i natjecanja te se na njima svakih puta iznova iskazala. Koje je tvoje najdraže i što si sve iz istih naučila?

Naravno da kad se osvoji trofej da to izaziva posebnu euforiju u klubu, a uz to i ponos uz ostvareni uspjeh. Izdvojila bih zlato u talijanskom prvenstvu, i svakako prvu zlatnu medalju u Rusiji, (Ruski kup).

Ždrijeb SP-a ipak vas čeka. Što ekipa očekuje?  Kada počinju pripreme i kakva atmosfera obično vlada u hrvatskoj odbojkaškoj reprezentaciji?

Teško je reći što očekivati od SP-a. Imamo novog izbornika, sigurno će biti promjena, ali  definitivno mogu obećati da ćemo se potruditi predstaviti Hrvatsku u što boljem svjetlu.

Koliki utjecaj ima publika na igru?

Vjerojatno je o utjecaju navijača na igru sve već rečeno, ali uistinu je divan osjećaj igrati pred ispunjenim tribinama koje te guraju da igraš još bolje. Nekad kada stvari idu nizbrdo podrška te diže, tako reći, iz mrtvih. Stoga je utjecaj navijača sve samo ne zanemariv.

Uz sav uspjeh ne zaboravlja tko ju upravo na to i potiče, i tko je uvijek uz nju.

Najveća podrška mi je moja obitelj, koja je uz mene od samih početaka i prati sve moje utakmice. Pomažu sa savjetima u teškim danima i bez njih sigurno ne bih bila gdje jesam – govori zahvalna Samanta

Koliko je bitno da se mladi bave sportom?

Već sam spomenula na početku, zaista smatram da je za djecu sport iznimno bitan. Rekla bih čak više primarno nego iz razloga da postanu profesionalni sportaši. Kako bi rasli kao osobe. Život nosi pobjede i poraze, sport te uči kako da se bolje nosiš s njima.

Znajući da je jedna od naših ambasadora, upitali smo ju i kako se odlučila za isto.

Iskreno, imam osjećaj da nam sport ide silaznom putanjom, iako se još nisam ostavila igre. Tražila sam način kako mogu što brže pomoći djeci koja traže svoj put, i nadam se da ću u budućnosti moći što više sudjelovati u tome.

Koje je tvoje mišljenje o odbojci u Hrvatskoj?

Teško je meni pričati o statusu odbojke u RH, jer nisam prisutna već deset godina izuzev reprezentacije. Stanje je definitivno teško, možemo se samo nadati da će stvari krenuti na bolje. Vrijeme će pokazati.

Mlada odbojkašica uvijek misli i na sve one koji to jednoga dana žele postati; evo što im je poručila

Poručujem im da uživaju u svakom trenutku. To je predivan period, neka se druže i zabavljaju uz sport. Stvorit će divne memorije za cijeli život.

 

Bile su to riječi jedne od najboljih.

Sport je uistinu nešto posebno, a mi vjerujemo da vam je kroz ovaj intervju, naša ambasadorica Samanta to i dokazala.

Pred njom su sada pripreme za SP u odbojci čije će odigravanje početi krajem kolovoza  na parketima Poljske i Nizozemske gdje njoj i ostatku ekipe, želimo mnogo uspjeha. Nas nešto prije očekuju osnovnoškolska i srednjoškolska državna odbojkaška natjecanja u Poreču, i to već od nedjelje 8. svibnja, kada ćemo sve svečano zabilježiti uživo i na našim društvenim mrežama.

Ostavljamo za kraj; Živi sport, živi zdravlje!

 

         ~IPL novinarka Dora Maravić~

Datum početka
08/05/2022
Datum završetka
12/05/2022