Skip to main content

#BEACTIVE - kako smo obilježili Europski tjedan sporta u školskom sportu

Školski sportski savez Grada Zagreba i Školski sportski savez Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta te Hrvatskim školskim sportskim savezom svojim su aktivnostima uspješno obilježili još jedan Europski tjedan sporta u Republici Hrvatskoj. 

Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe koja se 2021. godine održava sedmi put. Glavna tema ovogodišnje kampanje za Tjedan sporta i dalje je „#BeActive“ te se njome potiče javnost da bude aktivna, ne samo tijekom tog tjedna nego i cijele godine, kažu organizatori. U Republici Hrvatskoj Europski tjedan sporta obilježio se od 23. do 30. rujna 2021. godine, a u nastavku vam donosimo neke od aktivnosti organiziranih od strane županijskih i gradskih sportski saveza.

UTRKA JEDNAKE MOGUĆNOSTI na Europskom trgu

Školski sportski savez Grada Zagreba

Ministarstvo turizma i sporta 23. je rujna 2021. na Europskom trgu u Zagrebu organiziralo otvorenje Europskog tjedna sporta na kojem je, među ostalim aktivnostima, održana Utrka jednake mogućnosti. Školski sportski savez Grada Zagreba u utrci je okupio učenike OŠ Zapruđe, OŠ Borovje, OŠ Ive Andrića, OŠ Gustava Krkleca, i Centra za Autizam te kroz sportsku aktivnost pokazao važnost rekreacije, edukacije, zabave i uključivanja svih u školske sportske aktivnosti. 

MULTISPORTSKI DAN u Petrinji

Školski sportski savez Sisačko-moslavačke županije

U srijedu, 29. rujna 2021. u Petrinji je organiziran multisportski školski dan, rezultat prijašnje suradnje Ministarstva turizma i sporta sa Školskim sportskim savezom Sisačko-moslavačke županije, kada je najmlađim Petrinjcima donirana sportska oprema - sportski dan osnovnoškolci i srednjoškolci proveli su jutro na sportskom igralištu OŠ Dragutina Tadijanovića sa 180 učenika i voditelja. 

Predsjednik Saveza Josip Šimunović pozdravio je sve sudionike (ŠSD Ribari, ŠSD Glina, ŠSD Goran, ŠSD Tadija, ŠSD Lovrek, ŠSD Jabukovac i ŠSD I. OŠ). Događaju su prisustvovali Krešimir Šamija iz Ministarstva turizma i sporta, Darjana Vlahova iz Sisačko-moslavačke županije, Ivana Prskala u ime Grada Petrinje, Ivana Orlić iz Hrvatskog školskog sportskog saveza te ravnateljice i ravnatelje osnovnih škola koje su sudjelovale u programu.

“Učenici su na poligonu Mirele i Darija Gea imali priliku pokazati zavidnu spretnost i vještinu, a i dobro se zabaviti i družiti. Vidjeli smo i postavljanje šatora koje su nam prezentirali Pustolovi - OŠ Braća Ribar te nastup naših cheerleadersica Iskrica iz Lipovljana”, javljaju nam iz Školskog sportskog saveza SMŽ. 

“Svi su sudionici dobili medalje s porukom #beactive - svi su sudionici pobjednici jer su AKTIVNI. Poruku BUDITE AKTIVNI u svijet je iz Petrinje  ponijelo preko stotinu šarenih balona koje je pratila glasna poruka svih sudionika.”

Sudjelovanje na „Konferenciji o budućnosti Europe“

Na samom kraju Europskog tjedna sporta, 30. rujna 2021., održana je konferencija „Prema zdravoj i aktivnoj Europi - Promijeni svoj način života i počni živjeti zdravije” u organizaciji Ministarstva turizma i sporta. Sportski stručnjaci okupili su se u hotelu Hilton Garden Inn 30. rujna 2021. od 09:30 sati kako bi kroz panel rasprave, prezentacije i predavanja raspravili o promjenama vezanima za sport usred pandemije koronavirusa, kakve su navike građana i djece te kako motivirati ljude da se bave tjelesnom aktivnošću. 

S obzirom na ulogu Hrvatskog školskog sportskog saveza u stjecanju navika redovitog bavljenja tjelesnom aktivnošću kod djece od najranije dobi, napore koji se ulažu u tom smislu putem provođenja različitih aktivnosti, programa i projekata, glavni tajnik HŠSS-a dr. sc. Ivan Dujić sudjelovao je u panel raspravi „Glas građana - Kako promijeniti način života? Motivacija i kako dalje?“. 

“Hrvatski školski sportski savez ima odlične temelje za rješavanje problema neaktivnosti osoba u Hrvatskoj; imamo sportaše - učenike, imamo trenere - profesore i nastavnike TZK-a te imamo sportske objekte - škole i sportske dvorane”, rekao je Dujić naglasivši kako zajedničkim snagama svi prisutni; Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i svi koji su zainteresirani za promicanje sporta u RH; mogu utjecati na roditelje učeći ih o projektima i sportskim programima koji postoje i razvijaju se u školskom obrazovnom sustavu.

Predstavljen je i projekt Sportski praznici 2021 koji je najbolje demonstrirao volju učenika koji su sudjelovali, ali i neopisivu motivaciju, kreativnost i sposobnost svih voditelja koji su različitim programima oduševili djecu. Projekt je ovom prilikom najavljen i za sljedeću godinu s još više škola sudionica.

Još jedno održavanje Europskog tjedna sporta pokazalo je koliko ima mjesta za napredak u promociji sporta i važnosti tjelesne aktivnosti, ali je pomogao u predstavljanju vrijednih projekata i programa, klubova, udruga i organizacija koje svakodnevno ulažu velike napore da bi svaki građanin imao priliku baviti se sportom, razvijati dobre navike i uvijek imati na umu važnost tjelesne aktivnosti. 

Čestitamo svima na divnoj organizaciji i veselimo se sljedećem #BEACTIVE Europskom tjednu sporta!

 

Foto: HŠSS, ŠSS-GZ, ŠSS-SMŽ & privatna arhiva

 

Datum početka
23/09/2021
Datum završetka
30/09/2021