Skip to main content

IPL INTERVJU | DEČKO KOJI DIRA OBLAKE

Donosimo vam IPL intervju naše učenice novinarke Eme Vidović s aktualnim prvakom skoka u vis s našeg posljednjeg prvenstva, Martinom Mlinaričem.

Tijekom održavanja Državnog prvenstva u atletici u Puli, 14. svibnja 2022. godine, imala sam zadovoljstvo i čast razgovarati s Martinom Mlinaričem, državnim prvakom u skoku u vis. Tog iznimno uspješnog osamnaestogodišnjaka, učenika srednje škole u Varaždinu, vaša IPL novinarka uspjela je kratko zadržati na zemlji i s njime obaviti zanimljiv razgovor.

Samozatajni Martin dolazi iz Nedelišća, ima 18 godina i pohađa srednju školu u Varaždinu. Deveti je u svijetu u skoku u vis u svojoj kategoriji! Tijekom razgovora naš prvak mi je otkrio da je njegov trener Aleksandar Puklavec, ujedno i nastavnik tjelesnog odgoja, već u 5. razredu osnovne škole otkrio Martinov talent i prepoznao potencijal budućeg prvaka. Tijekom nastave tjelesne kulture uočio je odgovarajuće tjelesne predispozicije, dobar odraz i želju za treniranjem. Martinova volja i želja, uz godine treniranja, rezultirale su mnogim uspjesima.

Osim ovog iznimnog rezultata (državni prvak s preskočenih 178 centimetara), Martin je deveti u svijetu u skoku u vis, odnosno samo je osam njegovih vršnjaka koji mogu skočiti više od njega. Taj rezultat je postigao prošle godine na Svjetskom juniorskom prvenstvu U20 koje se održavalo od 18. 08. do 22. 08. 2021. g. u Nairobiju, glavnom gradu Kenije.

Iako je bio jedan od najmlađih sudionika (s tek napunjenih 18 godina) do iznimno visokog 9. mjesta vinuo se s preskočenih impresivnih 206 cm. Taj je skok ipak bio nešto slabiji od njegovog osobnog rekorda koji iznosi 216 centimetara. Da je Martin uspio ponoviti svoj najbolji skok, sad bih razgovarala s četvrtim mladim visašem u svijetu. Ali, vjerujem u Martina, prepoznajem njegov talent i predanost te sam sigurna da će preskočiti sve prepreke i osvoji još odličja na europskim i svjetskim natjecanjima.

Zamolila sam Martina da ukratko opiše svoj put koji ga je doveo do 9. mjesta u svijetu.

„Normu za sudjelovanje ostvario sam na natjecanju koje se održalo u svibnju. Zbog korone je broj sudionika bio nešto manji nego inače. Iz istog je razloga prvenstvo održano u Nairobiju, iako tamo uvjeti u kolovozu nisu baš idealni za održavanje ovako velikog atletskog natjecanja. Unatoč tomu, sve je bilo fair play tijekom prvenstva te sam „skočio“ do tog 9. mjesta u svijetu.“

Kako Martin očito ne voli baš isticati svoje uspjehe, spomenula bih da je, nakon što je osvojio prvo mjesto u skoku u vis, trčao i 300 metara u štafeti 100/200/300/400 m i da je njegova ekipa u svojoj grupi bila druga, a ukupno je zauzela šestu poziciju.

Budući da se bližio kraj razgovoru, upitala sam ga bi li i mene, s mojih 160 centimetara visine, mogao prekoračiti. Uz osmjeh je odgovorio:

„Ha, ne bih baš mogao prekoračiti, ali uz „škarice“ bih mogao….“.

I za sam kraj – ostavila sam jedno pitanje koje nije vezano ni uz atletiku, ni uz treniranje, ni uz ostvarene uspjehe: „Martine, koja je tvoja omiljena boja?“ 

„Najdraža boja? Ljubičasta!“ – ispalio je kao iz topa te otrčao prema novim izazovima i uspjesima.

Osim prvaka Martina važno je spomenuti visaše Tomislava Klasića i Marka Vujatovića. Učenici iz Zagreba, 3. i XIII. gimnazije do svoga uspjeha stigli su preskočivši visokih 175 cm.

Datum početka
17/06/2022
Datum završetka
16/08/2022