Skip to main content

Na vinkovačkom suncu zasjale medalje; znamo nove državne prvake za 5. i 6. razrede

U nastavku pronađite izvještaje s naših Završnica Državnih prvenstava za 5. i 6. razrede u mini nogometu, futsalu, rukometu, košarci i odbojci te novom prvenstvu za 4. razrede, graničaru.

RUKOMET Završnica DP iz rukometa za 5. i 6. razrede, održana je danas u dvorani Osnovne škole Bartola Kašića Novo Selo. Sudjelovalo je ukupno 56 dječaka i 56 djevojčica raspoređenih u četiri ekipe u svakoj kategoriji. Sve ekipe pokazale su izniman rukometni talent i sportski duh uz par intervencija naših Medicinara. Uz glasnu podršku s tribina, sve je prošlo u najboljem redu.

Kod dječaka pobjedu su odnijeli rukometaši Osnovne škole Bogumila Tonija iz Samobora. Drugoplasirana je ekipa Osnovne škole Nikole Tesle iz Zagreba, dok su treće mjesto zauzeli su dječaci Osnovne škole Vođinici (Vođinici). Također, moramo spomenuti i osvajače „drvene medalje“ a to su predstavnici Osnovne škole Dugopolje iz istoimenog grada. Vito, član pobjedničke ekipe za HŠSS rekao je:

„Očekivao sam pobjedu, misleći da smo najbolja ekipa što smo i dokazali, osjećam se super. Pripremamo se od početka školske godine, a većina nas trenira rukomet u klubovima, dok imamo i dvojicu košarka. Sa tribina smo imali podršku roditelja i prijatelja što nam je puno značilo.“

Naše rukometašice emotivno su proživljele završnicu uz suze i razne emocije. Nije im bilo lako, ali na kraju uz riječi pohvale Tehničke komisije, shvatile su da je već i sami plasman na Državno prvenstvo veliki uspjeh.

Posljednja ekipa bila je Osnovna škola Darda iz istoimenog mjesta, treće mjesto zauzele su djevojčice Osnovne škole „Vazmoslav Gržalja“ iz Buzeta. Drugoplasirane, pomalo razočarane su Varaždinke iz VI. Osnovne škole Varaždin, dok titula najboljih ove godine ide u Gospić ekipi Osnovne škole dr. Jure Turića. Iz pobjedničke ekipe razgovarali smo s Mijom koja kaže:

„Osjećam se presretno, jako sam ponosna na svoje cure jer smo ostvarili jako veliki uspjeh. Do završnice je bilo lakih i teških utakmica, ali dokazale smo da smo najbolje“.

KOŠARKA U srijedu, 1. lipnja 2022., u sportskoj dvorani Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca, u Vinkovcima, održano je završno natjecanje državnih prvenstva osnovnih škola u košarci za djevojčice i dječake 5. i 6. razreda.

Na završnici su sudjelovali pobjednici poluzavršnih natjecanja iz četiri skupine (Sjever, Istok, Zapad, Jug). Skupinu Sjever predstavljali su učenici OŠ Ivana Meštrovića, Zagreb te učenice OŠ Mate Lovraka, Zagreb. Ponos Slavonije tj. skupinu Istok predstavljali su dječaci OŠ Julija Kempfa, Požega te djevojčice OŠ Vladimir Nazor, Virovitica. Iz skupine Zapad došli su učenici OŠ Zvonka Cara, Crikvenica te učenice OŠ Braća Ribar, Sisak, a dašak mora i vruće dane u Vinkovce donijele su nam ekipe OŠ Župa Duborvačka, Mlini te OŠ Ivana Gundulića, Dubrovnik, koje su branile boje Juga.

Nakon napetih i neizvjesnih borbi u polufinalnim utakmicama, uslijedile su borbe za medalje. Na tron su se, ove godine, popeli dječaci OŠ Ivana Meštrovića, Zagreb te djevojčice OŠ Vladimira Nazora, Virovitica. Na sam jug Hrvatske odlaze dvije srebrne medalje, učenicima OŠ Župa Dubrovačka, Mlini te učenicama OŠ Ivana Gundulića, Dubrovnik, a kako oni kažu; okitili su se srebrnom medaljom, ali zlatnog sjaja. S brončanom medaljom oko vrata kući se vraćaju učenici OŠ Zvonka Cara, Crikvenica te učenice OŠ braća Ribar, Sisak.

Učenik OŠ Ivana Meštrovića iz Zagreba, nakon pobjede na završnici ističe važnost bavljenja sportom te poziva sve mlade da se krenu baviti košarkom. Za HŠSS je rekao:

,,Djeca su, u zadnje vrijeme, samo na mobitelima i igraju igrice na računalima, a jako se malo bave sportom. Mislim da je to loše za naše zdravlje, a sport smatram izvrsnim načinom za održati svoje zdravlje i poboljšati kvalitetu života. Mislim da je košarka odličan izbor za treniranje, pogotovo za mlade, jer je jako jednostavno shvatiti pravila igre, a i brzo zavoliš taj sport, iako ti možda prije nije bio tako drag.“

FUTSAL U dvorani Osnovne škole Antuna Gustava Matoša igrao se futsal. Četiri ekipe dječaka i četiri ekipe djevojčica borile su se za medalje. Dječaci iz Osnovne škole Donja Stubica od početka su igrali odlično te su zbog toga i osvojili prvo mjesto. Odigrali su sjajnu utakmicu protiv Siska (11:0) i vrlo napetu protiv Metkovića (5:2). Dječaci iz Metkovića završili su na drugom mjestu, a treće mjesto pripalo je Sisku. Na četvrtom mjestu nalazi se Osnovna škola fra Kaje Adžiča iz Pleternice. U dvorani je bila napeta atmosfera. Tribine su bile pune navijača Donje Stubice, a emocije, sjaj u očima pobjednika te prizori u kojima su pobjednici grlili i tješili ekipe koje su nadigrali, dugo će nam ostati u lijepom sjećanju.

Djevojčice iz Osnovne škole Zemunik pokazale su nam odlično igranje futsala i osvojile su prvo mjesto. Osnovna škola Đure Deželića osvojila je srebro, a Cestica broncu, dok je Pleternica zauzela četvrto mjesto. Utakmice nisu bile previše napete, ali sve ekipe svojom su igrom pokazale da su itekako dostojne dolaska na Državno prvenstvo. Posebno nam je drago vidjeti prijateljstvo među njima i međusobno brisanje suza.

„Igrali smo utakmicu protiv Siska i zabio sam gol! Jako sam sretan i ponosan. Sada smo prošli u finale i jedva čekam dobiti medalju!“ – poručio nam je igrač Marin iz Donje Stubice

ODBOJKA U dvorani Gimnazije Matije Antuna Reljkovića održano je Državno prvenstvu za 5. i 6. razrede u odbojci. Sveukupno je na prvenstvu sudjelovalo osam ekipa od kojih su četiri ekipe sačinjavali dječaci, a četiri djevojčice. U konkurenciji dječaka prvo mjesto osvojila je Osnovna škola Marin Držić, drugo mjesto osvojili su dječaci iz Osnovne škole Čavle, a brončano treće mjesto Osnovna škola Hugo Badalić. Djevojčice iz Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog osvojile su zlatnu medalju, srebrna je pripala Osnovnoj školi Vodnjan - Scuola elementare Dignano i bronca je otišla ka Osijeku tj. Osnovnoj školi Antuna Mihanovića.

Dok su se ekipe borile na terenu, na tribinama je vladala užarena atmosfera koju su potaknuli mnogi roditelji, učenici i natjecatelji te pričuvne igračice i igrači. Osim podrške sa i izvan terena odbojkašice Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog imale su podršku i svojeg voljenog plišanca medvjeda - Ivana Ošića.

MINI NOGOMET Na stadionu nogometnog kluba Cibalia u Vinkovcima odigrale su se polufinalne i finalne utakmice u mini nogometu između učenika i učenica petih i šestih razreda. Skupinu Sjever predstavljali su učenici Osnovne škole Alojzija Stepinca iz Zagreba te učenice Osnovne škole Prelog, dok su skupinu Zapad predstavljale učenice Osnovne škole Novska i učenici Osnovne škole Dubovac iz Karlovca.

Sa samog juga Hrvatske stigli su nam učenici Osnovne škole Kralja Zvonimira iz Solina i učenice Osnovne škole Petra Kružića iz Klisa te su se ponosno borili za skupinu Jug. U borbi za zlato pridružila im se i skupina Istok koju su predstavile djevojčice iz Osnovne škole Fra Kaje Adžića Pleternica i dječaci Osnovne škole Julija Kempfe iz Požege. Da je Sjever snažna i borbena skupina pokazalo se još jedanput jer kući obje ekipe, dječaci i djevojčice, nose zlato. Dječaci iz Zagreba pobjedu su odnijeli rezultatom 3:1 protiv Požege, a djevojčicama iz Preloga pobjeda je pripala rezultatom 4:1 protiv Pleternice. Srebro kući nose učenici iz Požege i učenice iz Pleternice, a broncu učenici iz Solina i učenice iz Novske.

Napetu atmosferu na stadionu popratili su članovi Hrvatskog nogometnog saveza, s kojim je Hrvatski školski sportski savez nedavno potpisao sporazum o suradnji. Medalje su našim nogometašima i nogometašicama dodijelili Marin Smoje, instruktor Hrvatskog nogometnog saveza središta Osijek, Petar Krpan, glavni instruktor Hrvatskog nogometnog saveza, Josip Kuterovac, član izvrsnog odbora HNS-a i Marin Horvat, član izvršnog odbora Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Anđelina Jozić iz Osnovne škole Fra Kaje Adžića Pleternica, zadovoljna je nastupom na današnjim utakmicama i ponosna je na ekipu koju je vodila, a kako i sama kaže biti kapetan ekipe iznimno je teška i zahtjevna pozicija. S Anđelinom se slaže i Ante Pašić, kapetan momčadi Osnovne škole Julija Kempfe iz Požege, koji nam je opisao kako bi se savršena ekipa morala sastojati od dva visoka stopera da igraju kvalitetnu obranu, tri dobra vezna i snalažljivog napadača.

GRANIČAR Današnji dan bio je poseban i za naše najmlađe natjecatelje na ovom Državnom prvenstvu – četvrte razrede! Na Trgu bana Josipa Šokčevića okupili smo se kako bismo popratili četiri ekipe koje su nam pokazale vrhunsko igranje graničara. Iako su sve ekipe bile jako dobre, najboljom se pokazala ekipa iz Osnovne škole Retfala iz Osijeka koja je osvojila prvo mjesto na prvom Državnom natjecanju u graničaru. Drugo mjesto pripalo je Osnovnoj školi Smiljevac. V. osnovna škola Varaždin kući nosi broncu, a četvrto mjesto pripalo je Osnovnoj školi Jurja Dobrile iz Rovinja. Natjecanje je bilo napeto i posebno upravo zbog toga što su to naši najmlađi – dječaci i djevojčice koji su stigli u Vinkovce s prevelikim žarom u očima po svoje (neki čak i prve) medalje.

Datum početka
01/07/2022
Datum završetka
30/08/2022