Skip to main content

Fair play karton

      

FAIR PLAY KARTON

1. UVOD

Hrvatski fair play odbor (HFPO) u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim (HŠSS) savezom počeo je s pilot projekton programa „Fair play kartona“ na školskim sportskim natjecanjima u sklopu projekta “Fair play card at school’s sport competitions in Croatia” odobrenog u okviru Kontinentalnog programa Olimpijske solidarnosti MOO-a u travnju 2020. godine.

 

2. CILJ PROJEKTA

Cilj projekta je promicanje etičkih vrijednosti u sportu uvođenjem Fair play kartona za fer podvige na školskim sportskim natjecanjima u organizaciji HŠSS-a. HFPO je član Europskog fair play pokreta (EFPM) koji potiče članice na promociju uvođenja Fair play kartona. Ove godine na dan obilježavanje 1. Međunarodnog fair play dana (7. 09. 2020. godine) biti će predstavljeni projekti Fair play kartona i Tjedna fair play u mojoj školi.  Projekt uvođenja Fair play kartona na školska sportska natjecanja temelji se na dobrim primjerima prakse iz Slovačke, Slovenije, Italije i Portugala.

3. CILJANE SKUPINE

  1. učenici osnovnih i srednjih škola;
  2. roditelji učenika;
  3. učitelji;
  4. gledatelji (publika)

 

4. PROVEDBA PROJEKTA

U provedbi projekta razlikujemo pilot fazu projekta koji se provela u ožujku 2020. godine za vrijeme održavanja Državnog prvenstva školskih sportskih društava u košarci kada su na natjecanju nastupile 24 ekipe dječaka, 24 ekipe djevojčica, 24 ekipe mladića i 24 ekipe djevojaka. Tijekom prvenstva košarkaški suci dodijelili su nekoliko fair play kartona. Pilot projekt podrazumijevao je nastavak na natjecanjima u futsalu, rukometu i odbojci (Poreč), atletici (Split), te ISF Svjetskom školskom prvenstvu za učenika ispod 15 godina (Zadar). Obzirom na prekid svih aktivnosti zbog pandemije bolesti COVID-19 pilot pilot projekt je odgođen.

Početkom nove školske godine 2020./2021. u svim osnovnim i srednjim školama obilježiti će se 1. Međunarodni fair play dan. Hrvatski fair play odbor i Hrvatski olimpijski odbor u suradnji s partnerima Ministarstvom znaosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje te Hrvatskim školskim sportskim savezom pozvati će sve profesore i učenike na promociju sportske kulture u fair play vrijednosti ne samo u sportu već i u svakodnevnom životu.

Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znaosti i obrazovanja dali su pozitivno stručno mišljenje i preporučili provedbu projekata Hrvatskog školskog sportskog saveza u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske. Posebno se ističe značaj obilježavanja 1. Međunarodnog fair play dana.

  Plakat 1. Međunarodnog fair play dana

  Pravila, protokol i analiza Fair play kartona

  Pozitivno stručno mišljenje AZOO i MZO

  Dopis osnovnim i srednjim školama povodom 1. Međunarodnog fair play dana

5. PARTNERI

        Hrvatski fair play odbor u okviru Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatski školski sportski savez glavni su partneri u provedbi projekta.

U realizaciji projekta uključili su se Hrvatski olimpijski odbor, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje te Sportska televizija.

Pogledajte promotivni video o Fair play kartonu (SPTV)

6.  IZVJEŠTAJ O PROVEDENOJ PRVOJ FAZI PILOT PROJEKTA

Prva faza pilot projekta  „Fair play karton“ provedena je tijekom održavanja Državnog prvenstva školskih sportskih društava u košarci koje je održano u Zadru od 6. do 10. ožujka 2020. godine.

Natjecanje je okupilo konkurenciju osnovnih škola koji su se natjecali od 6.do 8. 3. 2020. Nastupilo je 24 ekipe dječaka ili 288 učenike i 24 voditelja te 24 ekipe djevojčica ili 279 učenica i 24 voditelja.

U konkurenciji srednjih škola nastupile su 24 ekipe mladića ili 280 srednjoškolaca te 24 voditelja, te 24 ekipe djevojaka ili 281 srednjoškolka i 24 voditelja ekipa.

Osnovne škole

U turniru osnovnih škola „Fair play karton“ dobili su: Lucija Begonja, članica ŠSD Šijana iz Osnovne škole Šijana iz Pule, Petra Žanić članici ŠSD-a Bela IV IV. Osnovne škole iz Varždina, Luka Hajdin i Nino Grbić ; ŠSD Braća Seljan; OŠ Braća Seljan iz Karlovca te Josipa Petrović članica ŠSD Zmaj Osnovne škole Ivanovec i David Barunčić, član ŠSD OŠ dr. Franje Tuđmana Osnovne škole Franje Tuđmana iz Korenice.

Na slici: Petra Žanić

Na slici: Lucija Begonja s Voditeljem Leom Radolovićem

Ukupno je kod učenika osnovnih škola karton dobilo 6 učenika.

Srednje škole

U turniru srednjih škola „Fair play karton“ dobili su: Fabijan Ereiz, član ŠSD Gimnazija, Gimnazije iz Požege, Nikolina Pavić, članica ŠSD Marko Marulić, IV Gimnazije Marka Marulića iz Splita,  Katija Nekić i Jelena Šestan članice ŠSD-a Vladimir Nazor, iz Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra.

Na slici: Nikolina Pavić s voditeljem Deanom Rudanom

Na slici: Fabijan Ereiz s voditeljem Matijom Vukušićem.

Ukupno je kod učenika srednjih škola karton dobilo 4 učenika.

Sveukupno je „Fair play karton“ na natjecanjima košarke dobilo 10 učenika i učenica.

Pogledajte kako je bilo na pilot projketu u Zadru

 

Novi projekt Hrvatskog školskog sportskog saveza i Hrvatskog fair play odbora ugledao je svjetlo dana na državnom prvenstvu u košarci. Riječ je o projektu pod imenom FAIR PLAY KARTON.

 

Lucija Begonja prva je dobitnica Fair Play kartona

Petra Žanić učenica je IV Osnovne škole iz Varaždina i svojim je fair potezom zaradila Fair play karton.

 

Fabijan Ereiz – Gimnazija Požega
Za najkulturnije i najkorektnije ponašanje prema suigračima i protivničkim igračima.

Učenica IV. GIMNAZIJA MARKO MARULIĆ iz Splita Nikolina Pavić dobitnica je Fair play kartona